Kirjavaellus 1813/2022

Vuonna 1813 Anders Johan Sjögren, 19-vuotias suutarin poika, kulki pääosin kävellen Iitin Sitikkalasta Turkuun aloittaakseen opintonsa Turun akatemiassa. Tämä nuorukainen oli bibliofiili, intohimoinen kirjojen kerääjä ja kuluttaja. Niinpä Iitistä Turkuun kulkeutui myös aloittelevan keräilijän tärkeä omaisuus: kirjat. Sjögrenin matka Iitin pitäjästä aikakauden suurimpaan suomalaiskaupunkiin Turkuun kiteyttää projektimme keskeisen teeman: 1800-luvun alun Suomessa kirjallisen kulttuurin saavuttamiseksi oli nähtävä vaivaa. Opillinen tieto, kirjat ja kokoelmat keskittyivät paikallisiin keskuksiin, joiden väliset yhteydet perustuivat lihas- tai luonnonvoimien valjastamiseen tiedon ja kirjojen liikuttamiseksi.

Projektissa toistamme Sjögrenin matkan Iitistä Turkuun. Tarkoituksena on paitsi dokumentoida Sjögrenin kulkema vanha kävelyreitti, myös tutkijoina kulkea hetki 200 vuoden takaisessa tahdissa ja konkreettisesti mitata etäisyyksiä kävellen, askel askeleelta.

Sjögren oli suomenkielisten vanhempiensa ainoa lapsuuden epävarmoista varhaisvuosista eloon jäänyt lapsi. Opinhaluinen lapsi laitettiin kouluun, ensin Loviisaan ja myöhemmin Porvooseen, jossa tämä kävi yliopisto-opintoihin valmistavan Porvoon kymnaasin. Porvoossa Sjögren tutustui kymnaasin laajaan kirjastoon ja tuli osalliseksi siitä kirjallisesta kulttuurista, joka on tuosta kirjastosta käsin hänelle avautunut.

Sjögrenin hahmossa yhdistyy kaksi projektin maantieteellistä painopistettä: Porvoo ja Turku. Kävelyn kautta piirtyy reitti halki eteläisen Suomen vuotta 1809 edeltäneeltä Ruotsin ja Venäjän rajalta maan läntiseen keskukseen. Tuo reitti ei kulkenut Helsingin kautta vaan suuntasi Iitistä ylistä Viipurintietä pitkin kohti Hämeenlinnaa ja Suomen vanhinta tunnettua kulkuväylää, Härkätietä.

Sjögrenin matkareitti. Karttapohjana käytetty yksityiskohtaa S. G. Hermelinin kartasta vuodelta 1799.

Kirjavaelluksemme toteutuu kesäkuussa 2022, jolloin tarkoituksena on kulkea viiden päivän ajan Sjögrenin jäljillä Iitistä Turkuun. Vaelluksen toteutusta voi seurata tällä sivustolla, Instagramissa (@mobilityofwords) sekä Facebookissa:

https://www.facebook.com/events/415931557042777